Eva Park flyttade till Siggefora för att vara ute i naturen med sina hundar. Nu åker hon in till stan för att gå på promenad istället. Foto: Jonas Ekströmer / TT

300 bybor vill bli av med vargarna i Siggefora

Uppdaterad
Publicerad

I Siggefora nära Heby har vargar blivit vardag. Stammen har vuxit det senaste året, och misstänks ha dödat 11 får och en hund. Eva Park fick nog och startade en namninsamling med över 300 underskrifter, men det är inte mycket länsstyrelsen kan göra.

Det finns minst sex vargar i Siggeforareviret, som ligger strax öster om Heby och norr om Järlåsa. Boende vittnar om att vargar har skymtats på flera i håll i bebyggda områden, att en flicka som var ute och red blev förföljd av en varg, och att vargarna vid flera tillfällen under hösten har gått till anfall mot djur. Minst två lantbrukare har lagt ner sin djurverksamhet som en följd av anfallen.

Eva Park flyttade till Siggeforaområdet från Stockholm för att vara i naturen med sina hundar, men numera vågar hon inte vistas i skogarna. I stället tar hon bilen till stan för att gå med hundarna.

Jakten är reglerad

– Jag är orolig. Mina hundar är min familj, så självklart skulle jag försvara dem med mitt liv, men då tycker jag vi har kommit för långt från rim och reson om man ska känna så, sa Eva Park när hon lämnade in uppropet nyligen.

Helst vill hon att vargarna flyttas, men det är inte möjligt enligt länsstyrelsen.

Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala, utesluter inte jakt på vargarna, men understryker att alla andra alternativ måste utvärderas först. Bland annat kan lantbrukare få hjälp och bistånd till viltstängsel. Vargjakten är reglerad på både nationell och EU-nivå, och i den senaste inventeringen hade Uppsala för få vargar för att uppfylla sin kvot. 

– Vi kommer fortsätta ha en dialog med de som skickat in uppropet, och andra i området. Vi är ute väldigt mycket i Siggefora och har möten, och diskuterar med boende och lantbrukarna, säger Sebastian Olofsson.

Vargarna i Uppsala län

– Inventeringen 2019/2020 visade att det fanns 365 vargar i hela Sverige. I den tidigare inventeringen räknades 300 vargar

– Olika län har olika kvoter för hur många vargar som bör finnas, så att det är en spridning i landet. Uppsala läns kvot är 10 vargar, vilket enligt länsstyrelsen kan komma att uppfyllas i nästa inventering

– Vargen ansågs vara utrotad i Sverige på 1970-talet

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.