År 2023 ska skolmaten, och allt annat livsmedel i Uppsala kommuns verksamheter, vara ekologiskt. Kommunen har för 2017 höjt målet för skolmaten och fyra av tio portioner ska i år vara ekologiska. Varje dag serveras 34.000 skolportioner runt om i kommunen och för att fler ska bli ekologiska har kommunen tillsatt fem miljoner kronor för 2017.
– Vi tror att en god och näringsriktig kost är viktig för eleverna, därför har vi avsatt fem miljoner kronor för att uppnå årets mål, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.
”Prioriterar fel”
Niondeklassaren Adam Ahrne tycker att ekologisk mat visst är bra, men tycker samtidigt att kommunen prioriterar fel.
– Skolans böcker är utslitna. Innan de köper ekologisk mat borde de ta itu med problemen som redan finns i skolan.
Åsa Kajander är kökschef i Gränbyskolans kök, och hon tycker att det har skett stora förändringar de senaste åren kring ekologiskt livsmedel.
– Tidigare har det varit bekymmersamt att få tag på ekologiskt livsmedel i stora förpackningar, men i dag ser det annorlunda ut. Om man ska laga mat till tusen personer kan man ju inte hålla på och köpa 200-gramsförpackningar, säger kökschefen.
Olika åsikter
Samtidigt går åsikterna isär bland forskare huruvida ekologisk produktion är bra eller dålig för miljön och klimatet.
– Det som oftast beskrivs som fördelaktigt är att växt- och djurlivet berikas och att spridningen av bekämpningsmedel minskar. Men samtidigt är det inte lika entydigt kring klimatpåverkan och övergödningsproblematik, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.