Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar nationalekonom Mikael Elinder varför allt fler väljer att hyra ut boenden. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Ekonomen listar: Därför vill allt fler hyra ut sin bostad

Uppdaterad
Publicerad

Antalet annonser på Blocket om uthyrning av boenden, hade i januari ökat med 80 procent i Uppsala län, jämfört med januari förra året.  – Många hushåll har det tufft ekonomiskt. Då är det naturligt att man letar efter möjligheter att förbättra sin privatekonomi, säger nationalekonom Mikael Elinder vid Uppsala universitet.

Allt fler vill hyra ut boenden i länet. I januari hade annonser om uthyrning av bostäder ökat med 80 procent på Blocket jämfört med samma månad 2022. Det är en något större ökning än i riket i genomsnitt, där motsvarande siffra var 75,5 procent.

– Har man ett rum över eller en gäststuga tillgänglig är det ett ypperligt tillfälle att hyra ut. Då kan man få ett snabbt tillskott till sin privatekonomi och hjälpa till i de här tuffa tiderna som vi har nu, säger Mikael Elinder, som själv hyr ut en stuga på sin tomt.

I videon hör du vilka de tre främsta orsakerna är till att allt fler vill hyra ut.

Uthyrning av privatbostad

  • Du behöver bara betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 per år. 
  • Om det blir ett överskott ska du ta upp det som en kapitalinkomst och betala 30 procent i skatt. 
  • Schablonavdraget ska täcka kostnader som du har för uthyrningen som tex driftskostnader, extra försäkringar och möbler. Du får alltså inte dra av den typen av kostnader själv. 
  • Om du hyr ut en lägenhet och ett hus får du göra ett schablonavdrag för varje bostad. 

Källa: skatteverket.se 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet