Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Stor risk för gräsbränder” – eldningsförbud införs i Uppsala och Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i både Stockholm och Uppsala län har utfärdat eldningsförbud. Orsaken är att det råder stor risk för gräsbränder i båda länen.

– Det råder stor risk för gräsbränder så det här kommer att gälla tills vidare, säger Anders Leijon, handläggare krisberedskap Länsstyrelsen i Uppsala län.

Eldningsförbudet innebär att grillning endast är tillåten i iordningställda grillplatser, så att det inte finns någon risk för spridning.

Bedömningen för eldningsförbud görs av länens räddningstjänster i samråd med SMHI.

– Vi kan inte säga hur länge det här förbudet kommer att gälla men vi följer SMHI:s prognoser varje dag och det kommer att fortgå tills man ser att kriterier för skog och mark har förändrats, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län. 

Senaste gången eldningsförbud utfärdades i Uppsala län var i juli förra året. Det var efter den omfattande skogsbranden i Nåstens naturreservat. Även i slutet av maj förra året rådde eldningsförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.