Se upp med korvgrillningen i helgen. Eldningsförbud råder i hela länet. Foto: SVT

Eldningsförbud i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsförmiddagen bröt en skogsbrand ut i Hågadalen/Nåstens naturreservat utanför Uppsala. Nu utfärdar länsstyrelsen eldningsförbud i hela länet.

Det var strax före halv elva på fredagsförmiddagen som räddningstjänsten fick in ett larm om röklukt i området kring Hågadalen/Nåstens naturreservat, som ligger väster om stadsdelen Eriksberg.

Flera räddningsstyrkor deltog i släckningsarbetet och även flygplan och en helikopter som var på väg över området kunde rapportera in detaljer om rökutvecklingen till räddningstjänsten.

LÄS MER: Skogsbrand i naturreservat

Ambulanshelikopter lokaliserade skogsbranden

– Det rapporterades först som en gräsbrand och privatpersoner har sett rökutveckling och känt röklukt. Så lokaliserade även trafikflyget den här branden, som då visade sig vara en skogsbrand istället, säger Leif Östlund, räddningsledare vid Storstockholms brandförsvar.

– Vi har även haft hjälp av ambulanshelikoptern, som på en inflygning till Akademiska kunde hjälpa oss att lokalisera branden, säger Leif Östlund.

Rådiga orienterare grep in

Även allmänheten var med i räddningsarbetet, bland annat en grupp orienterare som hamnade mitt i skogsbranden.

Vad tycker ni om att allmänheten kan hjälpa till på det sättet?

– Det är jättebra. Det är armar och ben som behövs sådana här gånger, säger Leif Östlund.

Eldningsförbud i Uppsala län

På grund av den höga brandrisken i skog och mark beslutade länsstyrelsen i dag att införa ett generellt eldningsförbud utomhus i Uppsala län. Det innebär att den som vill grilla i helgen måste använda ordentliga grillar eller ta sig till särskilda grillplatser som är utformade för att undvika brandspridning.

​Eldningsförbudet gäller från och med den 14 juli 2017 kl 15:00 och tills vidare, enligt länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.