Från och med lunchtid på torsdag är det förbjudet att elda i hela Uppsala län. Foto: TT

Eldningsförbud i hela Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Uppsala län har beslutat om att det är förbjudet att elda utomhus i länet från och med torsdag den 10 juni klockan 12.

Eldningsförbudet gäller i skog och mark – och innefattar även grillning. Det är tillåtet att grilla och laga mat vid en så kallad iordningställd grillplats där risken för brand bedöms vara låg. Det är även tillåtet att grilla på sin egen tomt.

– Det innebär att det alltså inte är lämpligt att ta med sig en engångsgrill ut i naturen eller bygga upp egna grillytor, säger Gernas Molla, tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Gäller tills vidare

Länsstyrelsen har fattat beslutet tillsammans med räddningstjänsterna i Uppsala län. Anledningen är att det för tillfället råder hög brandrisk i skog och mark.

– Risken bedöms vara så pass hög de kommande dagarna att vi behöver införa ett förbud, säger Gernas Molla.

Beslutet gäller tills vidare.

– Just nu inte ser vi ingen vändning utan vi följer väderprognoserna kontinuerligt och anpassar vår kommande bedömning efter det, säger Gernas Molla.

Så gör du om du upptäcker en brand:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.