Vid iordningsställda platser för eldning där faran för spridning är låg är det fortfarande okej att grilla och laga mat, uppger räddningstjänsten. Foto: Robin Haldert, TT

Eldningsförbudet i länet har hävts

Uppdaterad
Publicerad

Från klockan 16.00 idag, onsdag, har det tidigare eldningsförbudet i länet upphört att gälla. Länsstyrelsen har i samråd med Uppsalas brandförsvar bestämt detta, utifrån SMHI:s prognoser.

– Vi vill uppmana till fortsatt försiktighet och avråder att man eldar i skog och mark, säger Torbjörn Mattsson tf räddningschef, vid Uppsala brandförsvar.

Utifrån de senaste prognoserna från SMHI har man beslutat att från klockan 16.00 på onsdagen häva det eldningsförbud som tidigare gällt i länet. Det är något som UNT var först med att rapportera om.

– Den samlade bilden är att det är betydligt lägre temperaturer nu och även regn. Men det är fortfarande torrt utomhus, säger Torbjörn Mattsson.

Uppsala brandförsvar uppmanar fortfarande till att iaktta försiktighet när det gäller att elda utomhus.

– Man ska elda på iordningställda grillplatser. Den som tänder är också den som är ansvarig för elden, även om det inte råder eldningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.