Maria Blomster har en elskoter som hjälpmedel. Foto: Ramin Takamoli

Maria får inte åka med tåget

Uppdaterad
Publicerad

Elskotrar är förbjudna på UL:s bussar och tåg. Det får konsekvenser för rörelsehindrade Maria Blomster.

Två olika diagnoser gör att Maria Blomster har svårt att gå. Till sin hjälp har hon en slags elrullstol, en så kallad elskoter, som är det hjälpmedel som passar henne bäst.

– Jag blev så glad när jag fick den, för nu kan jag ta mig fram. Men så får jag ju inte åka med lokaltrafiken, säger Maria Blomster.

Hon har flyttat från en lägenhet i Uppsala eftersom hon fick problem med trapporna. I villan i Karlholmsbruk utanför Älvkarleby är vardagen enklare, men att ta sig in till Uppsala – där hon har kvar sitt sociala liv och alla myndighetskontakter – är svårt.

– Det är begränsande och jag var inte beredd på det eftersom det heter att det ska vara så tillgängligt för oss rörelsehindrade. Jag har blivit väldigt isolerad, och det känns hemskt, säger Maria Blomster.

Färdtjänst blir för dyrt

Om hon i stället skulle åka färdtjänst hela vägen in till Uppsala, skulle det kosta henne ungefär 1.000 kronor tur och retur. Att åka med UL blir såklart mycket billigare, men det är alltså inget alternativ. Som skäl till elskoterförbudet anger UL säkerheten.

Sture Jonsson, UL Foto: SVT

– I regel är elskotrarna både för stora och för tunga  för att det ska vara säkert att transportera dem på tåget, säger Sture Jonsson, presschef på UL.

– Det går inte att förankra dem på ett säkert sätt, så att de står stilla om det skulle bli stora broms- eller sidokrafter.

Finns det då inga alternativ hos er?

– Om man har en lättare elrullstol så går det bra.

Maria Blomster kan inte ha någon annan variant, eftersom hon har svårt att styra med händerna. Hon önskar att hon hade fått information om vad som gäller för elskotrar redan när hon provade ut hjälpmedlet.

”Vi tycker det är dåligt”

Bristen på information är ett vanligt problem enligt Kristian Cornell, ombudsman på förbundet DHR, som arbetar för personer med nedsatt rörelseförmåga.

– Vi känner igen problemet, och det vi tycker det är dåligt. Man bör få

Kristian Cornell Foto: DHR

information om begränsningar i lokaltrafiken redan när man provar ut sitt hjälpmedel.

Problemet med elskoterförbud i lokaltrafiken är spritt över hela landet, enligt DHR.

– Människor blir ju isolerade och i längden så påverkar det folkhälsan negativt, säger Kristian Cornell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.