Hör Emma Gembäck berätta: ”Kunde vara att man hälsade på fel sätt”. Foto: Pillan Thelaus /Monkberry/SVT

Emma Gembäck om Kristi brud: ”Hon bedömde om man var rätt eller fel”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan startade rättegången i Knutbydramat där tre pastorer i församlingen står åtalade för bland annat misshandel och sexuellt utnyttjande. I SVT:s Skavlan berättar Emma Gembäck, tidigare pastor i Knutby, om tiden vid sidan om Åsa Waldau, församlingens ”Kristi brud”.

– Var man ”fel” så kunde man åka ut ur hennes hus och inte få vara där.

För 15 år sedan blev Kristi Brud och Knutby kända som en plats där en förvriden religiös tro ledde till mord.

Enligt Emma Gembäck, även hon tidigare pastor i Knutby, blev hon under tiden i församlingen utpekad som ”fel” och utstött ur gruppen runt Kristi brud.

Knutbyrättegången

– Vi använde uttrycket att man kunde vara ”rätt” eller ”fel” och det var hon (Åsa Waldau, reds. anm.) som stod för bedömningen.

Hur blev man ”fel”?

– Det kunde vara att man hälsade på fel sätt eller inte hällde upp kaffet på rätt sätt. Eller att jag inte kom med ett budskap från Gud när hon ville det, säger Emma Gembäck.

SVT har sökt Åsa Waldaus advokat för att få höra dennes kommentar, utan resultat.

Se intervjun med Emma Gembäck i klippet ovan. Skavlan sänds fredag den 17 januari och går att se på SVT Play från klockan 17:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet