Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur församlingen utvecklades åren efter mordet. Foto: Måns Antman Debels/SVT

Knutbydramat – så gick det till

Publicerad

Det är under natten mot den 10 januari 2004 som två personer blir skjutna i den lilla orten Knutby. Kvinnan som dör heter Alexandra Fossmo och är gift med en av pastorerna i den lokala pingstförsamlingen – Helge Fossmo.

Åren som följer ska Knutby Filadelfia utvecklas till att bli allt mer auktoritärt styrd.

I videon: Hör om bakgrunden till mordet och hur församlingen utvecklades åren efter.

DETTA HAR HÄNT I KNUTBY:

Den 10 januari 2004 hittades pastorn Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.

Händelsen ledde till att strålkastarljuset riktades mot den Filadelfiaförsamling som Fossmo tillhört, där också pastorn Åsa Waldau var en ledargestalt. Efterhand framkom uppgifter om gruppens speciella tolkning av Bibeln, där man tytt begreppet Kristi brud som att det var en person – nämligen Åsa Waldau. Hon slutade efter några år som pastor men hade fortsatt en mycket stark ställning.

2016 drevs Åsa Waldau och pastorn Urban Fält ut ur församlingen och ett år senare polisanmälde en av församlingens pastorer, Peter Gembäck, olika händelser som ägt rum under 2010-talet. Det handlade bland annat om att Åsa Waldau, och han själv, misshandlat flera församlingsmedlemmar.

En tid senare lades församlingen i Knutby ned.

2020 dömdes Åsa Waldau för flera fall av misshandel, Peter Gembäck för olaga tvång och misshandel, samt Urban Fält för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

I januari 2022 blev Helge Fossmo villkorligt frigiven. Barnflickan släpptes 2011.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet