Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Hon fick unik inblick i Knutbyförsamlingen: ”Personligheterna var som bensin på glöd”

Publicerad

Läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt har en unik inblick i sektlivet. Hon spenderade många år med att prata och skriva om Knutbyförsamlingen i media. När den lades ned sökte sig flera av medlemmar till henne.

– Många är i dag mina vänner, säger Rigmor Robèrt.

Efter mordet i Knutby 2004 skulle det dröja 14 år innan Filadelfiaförsamlingen slutligen lades ned. Vid sidan följde terapeuten Rigmor Robèrt utvecklingen.

– Jag skrev artiklar och ställde upp i debatter om Knutby. De upplevde mig som sin fiende, säger hon.

Mord i Knutby

Församlingen präglades av ett auktoritärt ledarskap och av allt mer nedbrutna medlemmar. Gjorde man fel blev man bestraffad. Men 2016 reste sig medlemmarna mot ledningen. Åsa Waldau och Urban Fält som drivit församlingen med järnhand var inte längre välkomna.

Plötsligt sökte sig många till Rigmor Robèrt för att bearbeta vad de varit med om.

”De ville be om förlåtelse”

– De kom till mig en efter en, flera i grupp, och de ville be om förlåtelse. Jag svarade att det redan var förlåtet när det pågick.

För många tidigare medlemmar i Knutbyförsamlingen började då en resa för att lämna sin sektidentitet och bearbeta sina trauman.

– Man måste träna på att vara självständig och det är tyvärr ingen quick fix. Det tar ofta lång tid, säger Rigmor Robèrt, som tog emot flera medlemmar för terapisamtal.

Så mår medlemmarna idag

I dag har församlingen lagt ned och många tidigare medlemmar har gått vidare i livet, men tiden i sekten gör sig fortfarande påmind.

– En och annan är sjukskriven fortfarande, och flera upplever en skygghet för omvärlden. Men de flesta verkar ha det bra.

Det har framförts kritik mot att du profiterar på Knutbyförsamlingen. Vad tänker du om det?

– Nej, jag bestämde mig redan 2004 för att göra allting rörande Knutby pro bono. Jag har inte tagit betalt för varken föreläsningar eller terapisessioner. Det har snarare blivit ett inkomstbortfall eftersom jag lagt så mycket tid på det.

I videon: Rigmor Robèrt förklarar hur Knutbyförsamlingen utvecklades efter mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet