Snabbguide: Fem avgörande händelser för Knutby Filadelfia

Uppdaterad
Publicerad

En tro på att Kristi brud finns i församlingen, ett uppmärksammat mord – och vändningen som gör att sekten till slut faller. Här är en snabbguide över fem avgörande händelser som formade Knutby Filadelfia.

Åsa Waldau kommer till församlingen

Foto: Urban Andersson/Aftonbladet/TT

Åsa Waldaus ankomst till Knutby 1992 föregås av två profetior, något man tror är meddelanden från Gud om framtiden, framförda av två olika predikanter. Den ena meddelar att Gud har en plan för församlingen och den lilla orten – det ska utgå en eld från Knutby. Den andra profetian beskriver att det ska komma en Herrens tjänarinna till platsen, som kommer att vara föraktad och illa ansedd, men som det kommer att ske fantastiska saker genom. 

Åsa Waldau har innan detta lämnat sin tjänst som barnpastor i Uppsala pingstförsamling där andra ledare har reagerat på att hon samlat ett tajt gäng ungdomar runt sig, som bland annat sovit över hos henne. 

Helge Fossmo blir pastor

Foto: Privat

1997 kommer Helge Fossmo till Knutby. Tillsammans med Åsa Waldau håller han en ceremoni där hon tar på sig en ring och lovar trohet till Gud, vilket kommer att få en avgörande roll för hur församlingen utvecklas. Bara den innersta kärnan får då veta att de tror att hon är Kristi brud.  

Mordet

Foto: Privat

Natten mot den 10 januari 2004 mördas Alexandra som är gift med Helge Fossmo och syster till Åsa Waldau. En granne blir också skjuten men överlever. Den kvinna som i medier senare kommer att kallas ”barnflickan”, Sara, åtalas senare för mord och mordförsök och döms till rättspsykiatrisk vård. Helge Fossmo döms för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. Mediebevakningen av den lilla församlingen i Knutby blir nu massiv.

Församlingen isoleras

Foto: Privat

Kort efter mordet bryter pingströrelsen med församlingen i Knutby. I medierapporteringen avslöjas läran om Kristi brud och församlingen anklagas för att vara en sekt. Ledarna förnekar utåt, men under ytan lever tron på Kristi brud vidare. Kärnan runt Åsa Waldau formerar en grupp om tolv utvalda, som de börjar kalla för “Bordet”. Medlemmar beskriver senare hur inte bara kontrollen ökar utan hur det också blir våldsamt.

Slutet

Foto: SVT

Det kommer fram att pastorn Urban, Helge Fossmos efterträdare, haft sexuella relationer med ett antal kvinnor i församlingen som han kallar för sina döttrar – varav en av kvinnorna är under 18 år. Då börjar allting krackelera. Knutby Filadelfias föreståndare Peter Gembäck polisanmäler sig själv, Åsa Waldau och Urban. 2018 läggs församlingen Knutby Filadelfia ned. 2020 döms Peter Gembäck för misshandel och olaga tvång, Åsa Waldau för åtta fall av misshandel och Urban för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

I en serie på sex delar berättar Uppdrag granskning hela historien om sekten i Knutby – de första tre episoderna finns nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet