Patrik Waldau talar ut om Knutby: ”Jag har haft fel, jag är ledsen för det”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under alla år har Åsa Waldau förnekat att hon styrt församlingen Knutby Filadelfia i sin upphöjda position som Kristi brud. Men nu träder hennes före detta make Patrik Waldau för första gången fram och berättar sanningen om hennes roll i församlingen.

– Jag har försvarat den situationen och den tron vi har haft, i dag är det ju med smärta jag inser att jag och vi har trott på något som vi idag ser var fel, säger Patrik Waldau till Uppdrag granskning.

Åsa Waldau kommer till Knutby Filadelfia från pingstförsamlingen i Uppsala i början på 1990-talet. Hon är karismatisk och ger ny energi åt församlingen, och hon lockar dit många nya medlemmar.

Mord i Knutby

”Går inte att svara på skitprat”

Patrik och Åsa Waldau var länge gifta, han har under alla år stått vid hennes sida och försvarat henne mot anklagelser som riktats mot henne.

Men efter en tids kontakt med Uppdrag granskning bestämmer han sig för att berätta öppet om livet i församlingen, bland annat om misshandeln.

Har du sett människor i Knutby Filadelfia bli misshandlade?

– Ja, svarar Patrik Waldau.

Har du sett Åsa Waldau misshandla någon medlem?

– Ja.

”Vi har stått runt omkring”

Patrik Waldau berättar att han själv misshandlat, och blivit misshandlad, i församlingen.

– Och det plågsamma i det är att då har människor stått runt omkring, vi har stått runt omkring, jag har stått runt omkring.

Vad vill du säga till de medlemmar som idag som upplever att du har gått i god för det här systemet och för läran kring Åsa?

– Jag inser ju idag att jag med min person har just gått i god för och varit som en garant för den här situationen för många människor. Jag har agerat på vad jag har trott var rätt. Och jag har haft fel, jag har haft fel. Jag är ledsen för det. För så många människor.

Åsa Waldau svarar

När Uppdrag granskning konfronterar Åsa Waldau med anklagelserna från de tidigare församlingsmedlemmarna kallar hon det för ”skitprat”.

När det gäller misshandeln säger hon:

– Jag ser inte det så. Det var trängda situationer. Jag har varit extremt pressad.

Se intervjun med Patrik Waldau i klippet ovan. Hela reportaget om församlingen i Knutby sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 februari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet