Åsa Waldau om anklagelserna: ”Det går inte att svara på skitprat”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Åsa Waldau anklagas av många före detta församlingsmedlemmar för att ha styrt delar av Knutby Filadelfia som en sekt, en sekt där medlemmar blivit både psykiskt och fysiskt misshandlade.
– Det var trängda situationer, jag har varit extremt pressad, säger Åsa Waldau i en ny intervju med Uppdrag granskning.

När Uppdrag granskning till slut lyckas nå Åsa Waldau på den ort hon flyttat till efter åren i Knutby, så kallar hon anklagelserna som nu riktas mot henne från före detta medlemmar i församlingen för ”skitprat”.

– Det går inte att svara på skitprat. Och jag kan inte förklara hur allting blev så här, säger hon.

”Jag gjorde massa fel”

Åsa Waldau har genom sin advokat meddelat att hon ”djupt beklagar att tidigare medlemmar upplever att det förekommit missförhållanden”, att tron man levt i lett till ett beteende som inte varit ”sunt”. Men hon anser att det finns ”två sidor av myntet” och att man agerat ”tillsammans och i samförstånd”.

Men misshandeln då, att människor berättar att du har slagit dem?

– Jag ser inte det så. Det var trängda situationer. Jag har varit extremt pressad.

Men gjorde du något fel under de här åren?

– Jag gjorde massa fel. Alla har ett ansvar. Jag har ett ansvar. Och jag visste inte vad jag skulle göra mer än att bryta upp och försvinna ur deras liv. Det var så jag såg på det, jag skulle kunna be om förlåtelse för resten av livet för det jag har gjort personligt mot enskilda människor, men det är klart jag har ett ansvar och mitt ansvar var ju att inte bli lurad, säger hon.

Se intervjun med Åsa Waldau i klippet här ovanför. Hela reportaget om församlingen i Knutby sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 februari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet