Minst en person har hittats död inne i kongressbyggnaden UKK i centrala Uppsala. Platsen är avspärrad. Foto: Utryckning Uppsala

Två döda i Uppsalas konserthus UKK

Uppdaterad
Publicerad

En man i 80-årsåldern föll från hög höjd i Uppsala konsert och kongress (UKK) på tisdagskvällen, och landade på andra besökare. Mannen och ytterligare en man i 60-årsåldern som befann sig i foajén avled.

Händelsen inträffade drygt en halvtimme innan en Abba-hyllningsföreställning skulle ha börjat.

Larmet kom strax före klockan 19 på tisdagskvällen.

– Vi fick in samtal om att en person eventuellt fallit från sjunde våningen inne i byggnaden. Personen ska sedan ha landat på två andra personer, varav en av de senare avled på väg till sjukhus, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson i Polisregion Mitt.

De som har dött är en man i 80-årsåldern och en man i 60-årsåldern, skriver polisen på sin sajt.

Ytterligare en person, en kvinna i 60-årsåldern som också befann sig i foajén, fördes till sjukhus, men enligt uppgift från Akademiska sjukhuset ska kvinnan inte ha behövt läggas in och har lämnat sjukhuset.

Oklart vad som hänt

Polisen har med hjälp av vittnesuppgifter fått en klar bild över händelseförloppet. Enligt polisen rör det sig inte om en olyckshändelse och det finns heller ingen misstanke om brott. Dock pågår en utredning om grovt vållande till annans död.  

Omkring 1 000 personer ska ha befunnit sig inne i kongresshallen under det pågående evenemanget.

– Personen ska ha fallit från hög höjd hela vägen ner till entréplan där det stod mycket folk i väntan på att bli insläppta till evenemanget, säger polisens presstalesperson.

Flertalet polisbilar ryckte ut till UKK i centrala Uppsala, berättar SVT:s reporter Märta Gross Hulth. Och byggnaden spärrades av.

– Jag träffade en kvinna som skulle ha gått på den här konserten. Hon sa att de satt i restaurangen och plötsligt bara hörde ett skrik, ett rejält skrik och förstod att någonting var fel.

Arrangören: ”Alla befinner sig i chock”

Efter händelsen meddelade UKK att hyllningsföreställningen ställts in.

– Vi har utrymt lokalen på besökare, polisen är på plats och hanterar det som skett. Vår uppgift är att ta hand om vår personal på plats, säger Karin Sävström, marknadschef på Uppsala konsert och kongress.

POSOM-gruppen, som är en del av kommunens krisberedskap, var också på plats vid Vaksala torg.

Var du på plats? Vet du mer om händelsen? Kontakta oss på uppsala@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.