• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag känner in en man här nere”, säger Martina när duon besöker fängelsehålan. Foto: Frida Wallin Nilsson/SVT

En forskare och ett medium – tillsammans besöker de en ”hemsökt plats” utanför Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio svenskar tror på övernaturliga fenomen, det visar en ny studie vid Uppsala universitet.

En av de som tror på övernaturliga fenomen är Uppsalabon Martina Lundgren. Tillsammans med forskaren bakom studien besöker de ”hemsökta” Wiks slott i Uppsala.

Forskningen bygger på en enkätstudie som utfördes 2020 och fältstudier där Cristoffer Tidelius bland annat följde med ”spökjägare” på olika platser i Sverige.

Vad är ett paranormalt fenomen?

– Vanligen definieras det som ett omstritt fenomen, som inte är erkänt av vetenskapen, säger Cristoffer Tidelius, doktor i religionssociologi vid Uppsala universitet.

De besöker en påstådd övernaturlig plats

Uppsalabon Martina Lundgren är en av de 41 procent som tror på övernaturliga fenomen, och presenterar sig som medium.

Tillsammans med Cristoffer Tidelius, som beskriver sig själv som agnostisk, besöker hon en plats utanför Uppsala som i många webbforum påstås vara hemsökt.

– Jag får in en del människor som jag tror har jobbat här, säger Martina när duon når festvåningen i den nedre delen av slottet.

Övernaturliga fenomen är inte vetenskapligt bevisade, hur ska vi veta att det du säger är sant?

– Man måste komma dit själv, man måste uppleva det själv för att känna i sitt egna hjärta vad som är sant och vad som inte är det. Vill man inte tro på det så måste man inte, säger Martina Lundgren.

Se besöket i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför tror fler kvinnor än män på paranormala fenomen. Foto: Frida Nilsson Wallin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.