Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför tror fler kvinnor än män på paranormala fenomen. Foto: Frida Nilsson Wallin/SVT

Ny forskning visar: Fyra av tio tror på det övernaturliga

Publicerad

Fyra av tio svenskar tror på någon form av paranormala fenomen. Och bland kvinnor är det så många som hälften som tror på det övernaturliga. Det visar en ny studie vid Uppsala universitet.

Cristoffer Tidelius är doktor i religionssociologi vid Teologiska institutionen vid Uppsala universitet, och han skrev nyligen en avhandling om hur vanligt det är att svenskar tror på paranormala fenomen, alltså saker som inte går att förklara vetenskapligt.

Studien visar att 41 procent av vuxna svenskar tror på paranormala fenomen. Skillnaden mellan män och kvinnor är stor: 37 procent av männen tror, och 52 procent av kvinnorna. Samtidigt är det vanligare att män tror på ufo:n, det vill säga oidentifierade flygande föremål.

Mer synligt i sociala medier

När det gäller antalet som tror på det övernaturliga är det inte helt enkelt att göra en historisk jämförelse, då det är svårt att jämföra resultaten med tidigare studier.

– Jag har dock inte fått en indikation på att det växer lavinartat. Däremot kan man säga att det är mer synligt och mer omdebatterat i till exempel sociala medier idag, säger religionsforskaren Cristoffer Tidelius.

Ett motsägelsefullt fynd i studien är att flera av dem som tror på fenomen som inte går att förklaras vetenskapligt ändå tycker att vetenskap är den mest pålitliga kunskapskällan.

Vad är egentligen ett paranormalt fenomen? Och varför tror fler kvinnor på det övernaturliga än män? I klippet får du svar.

Mer om studien

Forskningen av Cristoffer Tidelius bygger på en enkätstudie som gjordes hösten 2020 med slumpmässigt utvalda deltagare via Medborgarpanelen vid Göteborgs universitet.

Enkäten skickades till 1 900 paneldeltagare, varav drygt 1 100 besvarade den.

Cristoffer Tidelius har också gjort fältstudier genom att följa med ”spökjägare” på olika platser i Sverige. Han tränat som medium i fyra dagar, samt gått en kurs om hur man bedömer uforapporter från allmänheten. I samband med detta har han också intervjuat 37 deltagare.

Hela studien hittar du här.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.