Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En av fyra män döms för vållande till annans död i Gränby Foto: Utryckning Uppsala

En av fyra män döms för vållande till annans död i Gränby

Uppdaterad
Publicerad

En man döms för synnerligen grov misshandel, vållande till annans död, grovt brott, gällande inblandning i Gränbyfallet den 2 november 2018. De tre andra åtalade männen frikänns.

Det var den 2 november förra året som en 30-årig man avled efter flera knivhugg i ryggen på Levertinsgatan i Uppsalastadsdelen Gränby.

Fyra män, tre av dem bröder, åtalades senare misstänkta för mord. Skott avlossades också på platsen men inget träffade offret.

Döms till fängelsestraff

I dag kom domen där Uppsala tingsrätt beslutat att döma en av de åtalade männen, en 22-årig man, till 6 år och 6 månaders fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

– Skälet till att brottet inte rubriceras som mord är att det inte är utrett att syftet med våldet var att offret skulle dö, säger rådmannen Ulf Walther i ett pressmeddelande.

22-åringen döms också för grovt narkotikabrott.

De tre andra åtalade männen, deltog enligt tingsrätten i gärningen, men kan inte knytas till brottet eftersom det inte funnits tillräckligt stark bevisning.

– De övriga tre frikänns eftersom den bevisning som åklagaren har åberopat inte räcker till för att de ska kunna knytas till gärningen. Detta trots att bevisningen i stora delar, förutom DNA-spåret, var densamma för alla åtalade, avslutar Ulf Walther.

Kritik har riktats mot bevisningen

Bevisningen i fallet har tidigare diskuterats och benämnts som svag och kritik har riktats mot den från advokat Leif Ericksson, som företräder den misstänkta man som inte har något släktskap med de andra i det här fallet.

– Jag anser att bevisningen är bristfällig och att den inte kan fälla min klient, sa han i augusti till SVT Nyheter Uppsala.

Man tror att det finns kopplingar mellan någon av männen och den 30-åring som dödades den kvällen. Alla har dock nekat till brott under hela utredningstiden.

En femte man döms i samma dom för narkotikabrott till fängelse i ett år och två månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer