Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En förklaring till den dåliga ekonomin är den vård som Akademiska säljer – och inte får nog betalt för, enligt regionråd Malin Sjöberg Högrell (L). Foto: SVT

Akademiska sjukhuset fortsätter att blöda pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det blågröna styret i Region Uppsala har ännu inte fått bukt med den dåliga ekonomin. Särskilt Akademiska sjukhuset är fortsatt ett sorgebarn och sjukhuset beräknas gå med en miljard i underskott i år.

Även efter att staten täckt 400 miljoner kronor i förlust som beror på covid-19, återstår 600 miljoner på minussidan för sjukhuset.

Det stod klart på en presskonferens på onsdagen med anledningen av att halva mandatperioden gått. 

Som en förklaring till de dystra sifforna anger regionstyret bland att man inte får tillräcklig ersättning när exempelvis västmanlänningar, värmlänningar eller Gävlebor vårdas vid Akademiska sjukhuset. 

– Vi säljer vård till de andra regionerna utan att få full kostnadstäckning. Där pågår ett arbete att se över det avtalet, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd.

– Underskotten har aldrig varit så stora och vi ser att vårdköerna är en utmaning, säger Helena Proos (S), regionråd i opposition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer