Akademiska sjukhuset kan stå inför stort sparpaket. Foto: TT

Efter rekordunderskott på Akademiska – sparpaket på gång

Uppdaterad
Publicerad

Minskade personalkostnader, halverade resekostnader, mindre inköp av köpt vård. Det är några av de åtgärder som Akademiska nu planerar för att förbättra ekonomin.

Bakgrunden är Akademiska sjukhusets ekonomiska problem. I somras pekade underskottet på minus 375 miljoner kronor – men det slutade med att sjukhuset gick back med drygt en halv miljard kronor. Ett rekordstort underskott.

Under året kan olika verksamheter att få tuffare krav på sig att hålla budget. Antalet årsarbetare föreslås dessutom att minska. Kurser och utbildningar blir färre, och den köpta vården under perioden 2020-2022 ska ligga kvar på 2019 års nivå.

En svår ekonomisk situation

– Akademiska sjukhuset befinner sig i en svår ekonomisk situation, som har vuxit fram under lång tid. Det kommer att ta tid att vända den utvecklingen och det kommer med största sannolikhet att behövas ytterligare åtgärder för att nå en ekonomi i balans, säger Malin Sjöberg Högrell i ett pressmeddelande.

Förslagen till åtgärder behandlas vid ett extrainsatt sammanträde i sjukhusstyrelsen den 13 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer