Treårsplanen kommer att innebära en del tuffa beslut, enligt regionråd Malin Sjöberg Högrell (L). Foto: SVT

Här är treårsplanen som ska rädda Akademiska sjukhusets ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer den blågröna politiska majoriteten med en treårsplan för att rädda Akademiska sjukhuset ekonomi. Den kommer inte att innehålla några uppsägningar av personal.

– Vi behöver snarare rekrytera, men vi måste anställa smart, säger Malin Sjöberg Högrell, (L) regionråd.

Underskottet för 2019 ser ut att bli minst lika stort som för förra året. Prognosen för Ackis är just nu ett minus på 375 miljoner kronor, vilket påverkar hela Region Uppsala då sjukhuset står för två tredjedelar av hela budgeten.

Enligt lag får inte kommuner och landsting (regioner) gå back. Om det ändå sker så har verksamheten tre år på sig att få en budget i balans – alltså ett nollresultat.

Framtidens Akademiska

– Så det är vad vi planerar för nu. Treårsplanen gäller från årsskiftet men vi måste börja jobba redan nu, vi lägger fram den för regionfullmäktige i juni och sjukhusstyrelsen har redan börjat jobba med planen mer på detaljnivå, säger Malin Sjöberg Högrell.

Akademiskas ekonomi har ju hamnat i ett slags ond cirkel de senaste åren, vad kan ni göra nu för att bryta den som inte gjorts tidigare?

– Det kan bli en del tuffa beslut, bland annat måste vi överväga om sjukhuset ska ha kvar alla sina uppdrag. Men jag vill inte spekulera i vad som i så fall inte blir kvar.

Måste slippa hyrpersonal

Utöver det handlar det, precis som tidigare, om att få personalen att stanna kvar, och att få dem som slutat att komma tillbaka.

– Vi har ju brist på sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och psykologer bland annat. Och för att spara pengar måste vi slippa ta in hyrpersonal. Så sjukhuset måste bli en bättre arbetsgivare.

I mars aviserades personalbesparingar på 163 miljoner kronor, främst genom pensionavgångar och genom att inte förlänga vikariat.

– De åtgärderna gäller för 2019, men även i den nya treårsplanen måste vi säkert hela tiden titta på vilka tjänster vi ska anställa personal till och vilka som inte ska besättas, säger Malin Sjöberg Högrell.

Enligt henne handlar treårsplanen mycket om att genomlysa hela sjukhusets verksamhet.

– Vad kan vi prioritera bort och vad måste vi prioritera mer, till exempel.

Region Uppsalas resultat (i miljoner kronor)

2019 (prognos): – 165

2018: +58 (Akademiska sjukhusets förlust -377)

2017: +235

2016: +357

2015: -106

2014: +1 605

2013: +202

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet