En omkommen i våldsam krasch

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern omkom i den allvarliga bilolyckan på riksväg 77 öster om Knivsta som skedde vid lunchtid på måndagen. Bilen slungades flera meter upp i luften och in på en åker. Polisen uppger att mannens anhöriga är underrättade.

Olyckan inträffade vid 13-tiden under måndagen på riksväg 77 strax öster om Knivsta – i höjd med Spakbacken, Östuna. Enligt larmet som inkom till SOS Alarm hade en bil slungats av vägen och landat på taket, flera meter från vägbanan. Bilen stod också i lågor.

Olyckan inträffade på 77:an öster om Knivsta. Foto: SVT

Lastbilschauffören Stefan var en av de som var först på plats.

– Jag kom kort efter att olyckan inträffade. Jag och en annan person kom dit bara minuter efter att det hänt. Han ringde 112 och jag sprang bort till bilen, säger han.

Läget beskrevs initialt som allvarligt och räddningtjänst, polisen och ambulans larmades omedelbart till platsen.

– Det brann häftigt ur bilen redan då. Jag tog ut en brandsläckare jag har i lastbilen och började tömma den på huven.

LÄS MER: Bil voltade flera meter och landade på taket

Försökte släcka branden

Stefan bedömer att det tog omkring 10 minuter innan räddningtjänst var på plats. Under den tiden hade han fortsatt att försöka släcka branden, som flera gånger blossade upp.

– Det var bensin överallt. Vi tömde säkert 5-10 släckare som vi fått av andra som stannat till där, säger han.

Vid två tillfällen tittade Stefan till mannen som låg i bilen.

– Jag kände på hans puls någon gång, och som jag uppfattade det hade han puls då – men det är jättesvårt att säga, säger han.

En helikopter kallades till platsen. Foto: Utryckning Uppsala

Ambulanshelikopter

Kort efter att två ambulanser hade anlänt till platsen landade också en ambulanshelikopter. Då hade räddningstjänsten redan varit där en stund.

– Räddningtjänsten tog vid så fort de anlände. De började att släcka med sina tyngre saker. Då släppte liksom vi. Det var ganska kaosartat till en början, innan de kom. Man var inne i sin egen bubbla.

Stefan låter märkbart tagen när SVT Nyheter Uppsala når honom på telefon.

– Ja, vi har fått några krisnummer som vi ska prata med ikväll. Sen har jag också pratat med han som ringde 112 nu i efterhand. Det var skönt. Till en början var man ju ganska tagen, men nu börjar det bli bättre, säger han.

Räddningtjänsten arbetade länge på platsen för att få loss mannen ur bilen – i och med att han satt fastklämd. Mannen skickades senare till sjukhus med ambulanshelikopter.

Bilen låg flera meter från vägbanan. Foto: Utryckning Uppsala

Mannen omkom

Polisen bekräftar nu att mannen som var inblandad i olyckan omkom.

–  Räddningspersonal som anlände till platsen ska omedelbart ha påbörjat HLR. Tyvärr stod det klart ganska snabbt att det inte var så mycket vi kunde göra, säger Torbjörn Karlsson, inre befäl vid Uppsalapolisen.

Mannens anhöriga är underrättade uppger polisen.

– De är inte i direkta närområdet, så vi har tagit hjälp av andra distrikt, säger Torbjörn Karlsson.

Mannen, som var i 50-årsåldern, var hemmahörande i Stockholms län. Också hans närmsta anhöriga är hemmahörande i Stockholms län.

– Alltid när det är sådana här besked så försöker vi framföra dem från person till person. Vi har nu under kvällen arbetat hårt med att söka vederbörandes anhöriga för att kunna underrätta dem. Det är av yttersta vikt att anhöriga får besked om sådana här frågor så fort det är möjligt, säger Torbjörn Karlsson vid Uppsalapolisen.

Det är i nuläget oklart hur olyckan inträffade. Lastbilschauffören Stefan berättar att väglaget på plats var kontrollerat.

– Det hade inte börjat regna där när vi åkte där, det gjorde det sen, säger lastbilschauffören Stefan.

Flög flera meter

Enligt Stefan så träffade den nu avlidna mannen en sten med sin bil, efter att han kanat av vägen.

– Som jag uppfattade det fick han sladd uppe på vägen och åkte sen av vägen för att sen träffa en jättestor sten. Bilen måste ha flugit flera tiotalet meter in på åkern sen.

Stefan bedömer att bilen låg 5-10 meter innanför vägbanan, men flera tiotalet meter ifrån den plats som bilen körde av vägen.

– Man förstod att det var allvarligt direkt. Det enda man tänker på nu är om man eventuellt kan ha gjort något annorlunda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.