Avspärrningar vid Frodeparken i Uppsala efter att polis avlossat verkanseld mot en knivbeväpnad person. Foto: Utryckning Uppsala

Knivbeväpnad person skjuten av polis i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En knivbeväpnad person har skjutits i båda benen av polis i Frodeparken i Uppsala. Personen, en man i 50-årsåldern, fördes till sjukhus och platsen spärrades av.

Mannen har förts till sjukhus med ambulans.

– Personen har fått skottskador i båda benen, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Enligt polisen bedöms mannens skador i nuläget inte som livshotande.

”Hotfull situation”

I nuläget är det oklart exakt vad som föranlett att polisen avlossade verkanseld.

– Personen ska ha haft kniv och någon form av hotfull situation uppstod. Men exakt hur måste vi utreda. Vi ska höra både personen och vittnen, säger Magnus Jansson Klarin.

Ingen ytterligare person kom till skada och polisen misstänker heller inte att någon ytterligare gärningsperson varit inblandad.

Personen är satt på fri fot

På söndagsförmiddagen meddelar polisen att den knivbeväpnade mannen är misstänkt för grovt brott mot knivlagen och grovt hot mot tjänsteman. Efter förhöret har mannen försatts på fri fot men ärendet kommer att utredas vidare.

– Det finns ingen risk att han försvårar utredningen och därför släpps han på fri fot, säger Magnus Jansson Klarin.

Misstankarna mot mannen utreds som vanligt av polisen men utredningen av polisens agerande har Avdelningen för särskilda utredningar hand om, som är en fristående oberoende avdelning inom Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.