En liten uggla satt fast i familjen Giertz skorsten till kaminen, här ser man ugglan uppifrån. Foto: Privat

Räddningsaktion i Gottsunda – uggla satt fast i skorsten

Uppdaterad
Publicerad

En kattuggla fastnade i en skorsten i Gottsunda och under lördagen var räddningstjänsten på plats och genomförde en lyckad räddningsaktion.

– Vi har ett helt gäng med brandmän här, det är två brandbilar och vi har öppnat upp skorstenen, säger Mia Giertz som bor på adressen.

Familjen hörde skrapljud från skorstenen tidigare i veckan och bestämde sig för att ringa en sotare i går. De sa att det förmodligen är en fågel som flugit in och tipsade om att öppna spjällen så att den kan ta sig ut. Det visade sig vara en uggla som satt fast. Utifrån bilden, som Mia Giertz skickat till en viltförening, tros det vara en kattuggla.

– Den är grå och ganska fluffig. Det verkar lite lurigt att få ut den. Den tittar ut genom ett hål och nu sitter den fast lite högre upp. Verkar bli svårare än vad vi trott, berättar Mia Giertz.

Lyckligt slut

Att få in fåglar i skorstenen är tydligen inget ovanligt.

– Vi har förstått att man helst ska hönsnät på skorstenen och att man ska täcka för så att det inte händer. Vi är ganska nyinflyttade och visste inte att det inte fanns här, säger Mia Giertz.

Brandmännen fick så småningom ut ugglan levande ur skorstenenen och vilthjälpen omhändertog den.

– Brandkåren gjorde ett fantastiskt jobb. Vi hoppas att den klarar sig, skriver Mia Giertz i ett sms till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.