Foto: SVT

Enkelt test avslöjar dolda sjukdomen FH

Publicerad

Omkring 1 770 Uppsalabor kan lida av den dolda och ärftliga sjukdomen FH, familjär hyperkolesterolemi. Fram till på lördag kan man testa sig i Hjärt-lungfondens buss utanför Gränby centrum i Uppsala.

Runt 50 000 svenskar bär på FH, en genetisk sjukdom som innebär att man ärver anlag som leder till höga kolesterolvärden. För att uppmärksamma det här turnerar Hjärt-lungfonden med en buss runtom i landet. På torsdagen startade turnén utanför Gränby centrum i Uppsala, där man fram till på lördag erbjuder allmänheten att testa sig för sjukdomen.

– FH gör att man föds med höga LDL-kolesterolvärden, det onda kolesterolet, och som också gör att de individerna har stor risk att drabbas av tidig hjärt-kärlsjukdom, säger Emil Hagström, läkare och hjärtspecialist.

Uppmanar yngre att testa sig

Trots att FH är lika vanlig som diabetes typ 1 är det få som känner till den, och bara knappt fem procent av de drabbade har fått diagnos.

Därför vill Hjärt-lungfonden genom sin turné sprida kunskap om sjukdomen, samtidigt som man hoppas hitta fler drabbade. Anna Fredholm på Hjärt-lungfonden vill uppmana personer men en nära anhörig som fått någon form av hjärtsjukdom i tidig ålder, det vill säga före 50- eller 60-årsåldern, eller som har högt kolesterol att komma och testa sig.

Tidig diagnos kan förlänga livet

Enligt Emil Hagström är det inte bara den enskilda individen som gynnas av att få diagnosen då man kan starta behandlig i ett tidigt skede. En persons diagnos är viktigt eftersom man då har anledning att utreda nära släktingar som även de kan vara i behov av behandling.

– Ju tidigare man får sin diagnos desto större är sannolikheten att man kan få bra behandling. Får man en bra behandling som är insatt tidigt så kan man skjuta upp eller förhindra att insjukna i allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar, säger han.

Ville veta om barnbarnen var drabbade

Agneta Segerblad från Örsundsbro är en av dem som lider av sjukdomen. Hon fick diagnosen i december, och hon säger att hon ärvde genen av sin pappa. Har man en förälder med FH är det 50 procents risk att drabbas, och för Agneta Segerblad var det viktigt att just få veta om andra familjemedlemmar var drabbade.

– Det bästa var att min son och mina barnbarn inte hade det, säger hon.

Hjärt-lungfondens buss står kvar utanför Gränby centrum fram till på lördag innan den åker vidare till Göteborg, Malmö, Karlstad, Stockholm och till sist avslutar sin turné i Umeå i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.