Det här kan försvinna när Enköping gör miljonbesparingar

Uppdaterad
Publicerad

Enköpings kommuns står inför stora ekonomiska utmaningar. I en presskonferens under måndagen meddelar den blågröna konstellationen att man tvingas göra besparingar på uppemot 100 miljoner kronor under tre års tid.

2018 såg man över hur kostnadsbilden såg ut i kommunen. Det visar sig nu att Enköping står inför stora ekonomiska utmaningar och miljonbesparingar måste göras. Och det finns flera orsaker bakom den dåliga eknomin.

– Det är ju så att vi har en stor investeringskulle framför som kommer att kosta mycket, vi har en intäkter som minskar och kostnader som ökar, då måste vi få igen det glappet, säger Ingvar Smedlund (M),  som är kommunstyrelsens ordförande.

Hur kommer Enköpingsborna att påverkas?

– Jag tror vissa grupper kommer märka av det mer än andra, men jag tror inte gemene man kommer att märka av det.

Det handlar om uppemot 100 miljoner kronor som ska sparas in under tre års tid, men beslutet om exakt vilka verksamheter som kommer att drabbas av besparingarna beslutas i kommunfullmäktige den 11 juni.

Verksamheter tvingas lägga ner

Förvaltningarna i kommunen har under ett halvår kartlagt vilka verksamheter som kan vara aktuella för besparningar. Här är några exempel på vad som förslås lägga ner:

  • Förskola Pluto (som ska slås samman med Kråkan)
  • Ungdomens hus
  • Nedläggning av pedagogisk omsorg

Även flera verksamheter kan även få besparningskrav, exempelvis föreslås föreningar få minskade bidrag samtidigt som man vill höja vissa taxor och avgifter inom miljö- och byggnadsområdet. Antalet färdtjänster ska minska, med mera.

Hur har man hamnat här?

– Vi har fått lägre intäkter och stadsbidrag i takt med att vi växer. I dag får i huvudsak personer med barn som flyttar hit, de vill ha förskola, grundskola och gymnasium, det är en utmaning, och innebär stora investeringar, säger Ingvar Smedlund, kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer