Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jesper Bäärnhielm på Enköpings kommun visar hur spelet går till – och hittar en väg som behöver fixas. Foto: Elina Gleisner/SVT

Dåliga cykelbanor i Enköping kartläggs med mobilspel

Uppdaterad
Publicerad

Genom att samla virtuella frukter och bär i ett mobilspel kan Enköpingsbor tjäna pengar och hjälpa kommunen att kartlägga gång- och cykelvägar som behövs underhållas. Det här är första gången som metoden används i Sverige.

Under lördagen drar spelet igång, som sedan pågår i en vecka, om inte dåligt väder gör att tidsramarna måste ändras.

– Idag förlitar vi oss ganska mycket på att medborgare ringer in och berättar att ”på den här sträckan finns det ett hål”, och sen får vi fysiskt åka ut och inspektera, säger Jesper Bäärnhielm, kommunikatör på Enköpings kommun.

Varje kilometer är värd 20 kronor

Det finns 110 kilometer cykelväg för spelarna att kartlägga, och varje kilometer har frukter eller bär värda cirka 20 kronor. Alla som har en mobiltelefon, en cykel och en telefonhållare kan ladda ned appen Crowdsorsa och vara med och spela.

Det insamlade videomaterialet analyseras sedan av en AI-modell som också kontrollerar så att klippen är i tillräckligt bra kvalitet för att kunna användas.

Varför kan inte kommunen kartlägga det här själva?

Det är klart att det här är kommunens ansvar, absolut, men det här blir lite av en rolig grej också.

Prislappen: Över halv miljon

Vad har det här kostat kommunen?

Runt 530 tusen–550 tusen, och det ser vi ändå som en ganska bra investering, just eftersom det här blir en förbättring i hur vi prioriterar vårt vägunderhåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.