Kören firar ett Uppsala som alldeles sprudlar av vår. Hör sångerna i klippet ovan. Foto: Grafik från Uppsala Universitet

Universitetets nya app – sjung in våren med avatarer

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet lanserar ny app för att sprida glädje. Med den kan man lyssna på fyra klassiska vårsånger – och även sjunga med själv.

När valborgsfirandet inte blir som vanligt kände kommunikationsavdelningen vid Uppsala universitet att de ville sprida vårkänsla och glädje på annat sätt.

– Det är ju så att sista april är bäst i Uppsala helt enkelt. Körsång och vårsång är starkt förknippat med att fira in våren. Vi tyckte det var ett roligt bidrag, säger Gisella Bengtsson, projektledare vid kommunikationsavdelningen.

En kör på skrivbordet

Med appen kan man till exempel få kören att stå och sjunga på skrivbordet tack vare den så kallade AR-tekniken (augmented reality). Det går också att plocka bort en eller flera stämmor och istället själv sjunga med.

– Folk börjar bli så less på pandemin, så nu måste vi bidra med nånting mysigt och lite hoppfullt, säger Gisella Bengtsson.

Fyra klassiska vårsånger framförs av fyra avatarer i olika stämmor. Men vilkas röster som finns bakom avatarerna förblir en hemlighet.

Se när SVT:s reporter testar appen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.