Foto: Pontus Lundahl/Fredrik Persson/TT

Telefonerna visar: Så rörde vi oss på valborg

Publicerad

Många svenskar följde rekommendationerna och stannade hemma på valborg. Det visar en undersökning av Telia, som har analyserat rörelsemönster på flera platser där många vanligtvis samlas.

Med hjälp av anonyma mobildata har Telia har kunnat analysera människors rörelsemönster under valborgsmässoafton. Man har mätt hur många som befunnit sig på populära platser i Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö mellan klockan 22 och 23.

Stor skillnad i Uppsala

I Uppsala är Carolinabacken ett vanligt område att samlas kring. Där gjordes en mätning även under eftermiddagen, som visade en kraftig minskning av aktivitet jämfört med 2019.

– Det var över 70 procent lägre i år, så det tyder på ett helt annat beteende, säger Kristofer Ågren, dataanalyschef på Telia.

Tusentals stannade hemma

Även runt Skansen och i Gamla stan i Stockholm minskade aktiviteten med 70 procent jämfört med 2019. I Folkets park i Malmö samt i Vasaparken och delar av Kungsparken i Göteborg syntes en stor minskning. I Göteborg samlades cirka 30 000 färre människor än 2019.

Hör mer om hur människor rörde sig under valborg i klippet.

Uppsala, Carolinabacken: –73 procent

Stockholm, Skansenområdet: –70 procent

Stockholm, Gamla stan: –58 procent

Göteborg, Vasaparken och Kungsparken: –79 procent

Malmö, området runt Folkets park: –54 procent.

Siffrorna anger förändringen från valborg 2019.

Källa: Telia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2021

Mer i ämnet