– Om det varit omvänt, en vietnamesisk man och en svensk kvinna, hade förlossningen varit gratis, säger Peter Johansson. Hör mer i klippet. Foto: Pontus Stark/SVT

Peter och Loan måste betala 150 000 för sonens födsel

Uppdaterad
Publicerad

I november ska svenske Peter och vietnamesiska Loan Johansson få barn. Eftersom Loan inte är folkbokförd i Sverige kommer det planerade kejsarsnittet att kosta minst 150 000 kronor.

– Om det varit omvänt, en vietnamesisk man och en svensk kvinna, hade förlossningen varit gratis, säger Peter Johansson.

Den 25 november ska Peter och Loan Johansson få en son. Paret, som även Enköpings-Posten berättat om, vill föda i Loans hemland Vietnam men rådande omständigheter och reserestriktioner på grund av coronapandemin gör det svårt för paret att resa till landet.

– Vi kan inte ta oss tillbaka utan måste föda i Sverige till en kostnad på upp mot 200 000 kronor, säger Peter Johansson.

Paret, som är gifta och just nu bor i Enköping, måste betala mellan 150 000-200 000 kronor för sitt planerade kejsarsnitt inom Region Uppsala eftersom Loan Johansson inte är folkbokförd i Sverige.

Hoppet står nu till en ansökan om uppehållstillstånd som lämnades in 28 april – men än har de inte hört något från Migrationsverket.

I klippet: Hör Peter och Loan Johansson berätta om sin situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.