Efter att Robin och Karyna delat sin historia har flera andra par hört av sig med liknande erfarenheter. Foto: Stina Sandström

Robin och Karyna tvingas betala 100 000 kronor för förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Paret träffades i Uppsala och fick dottern Mia för drygt ett år sedan. Men nu överskuggas babylyckan av ett mörkt moln – de nyblivna föräldrarna måste själva betala över 100 000 kronor för förlossningen. Det trots att både pappan och barnet är svenska medborgare.

Svenska Robin Isberg, 22, och Karyna Sydorchuk, 20, från Ukraina träffades på Livets ords bibelskola i Uppsala och bor numera i Helsingborg. De gifte sig och fick barn under 2019. Samtidigt har Karyna kämpat för att få stanna permanent i Sverige, och i somras fick hon ett års uppehållstillstånd.

Men när dottern Mia föddes, i februari 2020, hade mamman fortfarande inte fått uppehållstillstånd. Flera månader senare fick det unga paret reda på att de därför måste betala för förlossningen själva. Priset: 102 853 kronor.

– Jag var chockad, 100 000! Varför? säger Karyna.

Trodde det skulle kosta 20 000

Hon var medveten om att förlossningen skulle kosta en del, men hade blivit informerad av vårdpersonal om att det skulle bli max 20 000 kronor. Att summan blev så pass mycket högre beror troligtvis på att det blev en utdragen och komplicerad förlossning.

Nyblivna pappan Robin tycket att det är fel när han betalat inkomstskatt i flera år, samtidigt som utländska medborgare från EU-länder slipper betala.

– Det är ju orättvist, att man försöker göra allt enligt lag och ändå får en sådan här smäll. Jag är ju svensk och Mia är medborgare sedan födseln.

Dyrt med komplikationer

Margareta Nilsson, enhetschef på resurscentrum i Region Uppsala, säger att hon förstår att det inte är lätt att få en faktura på så höga belopp.

– Det blir ju så när man är utländsk medborgare från ett land utanför EU, och det är viktigt att skaffa sig information i förväg.

Enligt Margareta Nilsson är det svårt att veta i förväg hur mycket en förlossning kommer kosta.

– Det är helt beroende på hur förlossningen går till. Om det är en enkel förlossning blir kostnaderna så klart oftast mindre, men uppstår det komplikationer så blir det också dyrare. Varje liten del kostar pengar, säger hon.

Klippet: Karyna och Robyn berättar om känslorna när de fick chockfakturan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.