Blivande föräldrarna Natalie Grant och Vladimir Kasic är kritiska till att mödravården inte anstränger sig mer för att inkludera pappan. Foto: Ellen Pan

Blivande föräldrar lämnas utanför: ”Känner mig väldigt exkluderad”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin hindrar partners till blivande mammor från att vara med på plats i mödravården – något som har gjort att många känner sig exkluderade. För Uppsalabon Vladimir Krasic, som väntar sitt andra barn, känns det jobbigt att inte kunna stötta sambon Natalie Grant.

– Jag är väldigt besviken och känner mig väldigt exkluderad från allting, säger han.

SVT har varit i kontakt med flera blivande föräldrar som känner sig utanför, och anser att vården inte är tillräckligt flexibel när det gäller att till exempel tillåta filminspelning och videosamtal under ultraljud.

– När alla andra delar av samhället ställer om och hittar nya lösningar, varför kan man inte få filma några sekunder av ultraljudsskärmen? frågar sig blivande pappan Peter Byström.

Coronaviruset i Uppsala

”Jättenervös och mådde otroligt dåligt”

Hans sambo Sandra Olsson är framförallt orolig för vad som ska hända om något går fel.

– Vi behövde ju åka in till förlossningen i vecka 26 för att barnet inte rörde sig, och då var ju jag jättenervös och mådde otroligt dåligt. Men då är det också bara tvärnej för partnern att följa med in.

Kräver stor koncentration

Enligt barnmorskan Hannah Lundkvist på Samariterhemmet är foto och video förbjudet vid ultraljud eftersom undersökningen kräver stor koncentration. Men gravida Natalie Grant och hennes sambo Vladimir Krasic tycker att man borde kunna göra undantag.

– Videosamtal som alternativ är ju en ganska liten åtgärd kan man tycka. Jag ser inte vad problemet skulle vara, säger Natalie.

I klippet hör du vad hon och andra blivande föräldrar tycker om mödravården i coronatider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet