• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Infektionsläkaren Erik Salaneck står fast vid kritiken, men kallar ordvalen i Expressen ”olyckliga”. Se mer i klippet. Foto: SVT

Erik Salaneck om utspelet om corona i Expressen: ”Det är rätt att bli arg”

Uppdaterad
Publicerad

I en artikel i Expressen är infektionsläkaren Erik Salaneck från Uppsala starkt kritisk till den svenska regeringens och myndigheternas hantering av coronaviruset som han menar kostat människoliv till den grad att det är ”kriminellt”.

Till Expressen säger Erik Salaneck, som är infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, att han tycker att man misslyckats med att bygga en beredskap för det nya coronaviruset inom både sjukvård och äldrevård – vilket kostat många äldres liv:

– Det är det här jag tycker är kriminellt. Vi hade månader på oss att förbereda oss, men myndigheterna ägnade sig åt att säga ”det här är lugnt, det här kommer inte hit”. Istället för att öka beredskapen. Jag anser att det är ett polisiärt ärende. Det är så oansvarigt – och det har lett till död. Det är dråp som jag anser att de är skyldiga till. För det är så fruktansvärt enkla saker som hade behövts, sa Erik Salaneck till Expressen.

Till SVT säger han att ordvalen är olyckliga och uttalades ”i affekt” under en telefonintervju med tidningen för någon vecka sedan, men att han står fast vid kritiken som sådan.

– Vi hade tid att förbereda oss bättre än många länder. Vi insåg inte allvaret, säger han till SVT Uppsala.

Hör Erik Salanecks kritik i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.