Amelia Andersdotter (pp). Foto: Lotta Lille/TT

Europaparlamentarikern ger sig in i bäverfrågan – kräver politikeransvar

Publicerad

Enköpingsbon och den tidigare Europaparlamentarikern Amelia Andersdotter (PP) har till Enköpings kommun lämnat in ett medborgarförslag där hon kräver att den dödsdömda bäverns öde ska avgöras i kommunfullmäktige.

”För att ingen politiker ska kunna undgå ansvar och gömma sig bakom ett anonymt tjänstemannabeslut.”

Så valde Amelia Andersdotter (PP) att utrycka sig i det medborgarförslag hon valde att lämna in i anslutning till nyheten om att bäver i Enköping skulle tas bort, och att tjänstmän hotats i anslutning till beskedet.

I förslaget kräver hon att dödsdomen mot den bäver som tuggat sönder buskar och träd i vattenparken ska vara ett politiskt beslut med en tydlig avsändare – snarare än en tjänstemannafråga.

– Man ska kunna veta i höst om man röstar på ett parti som ville att bävern skulle dö eller inte dö, säger Amelia Andersdotter.

”Offentlig debatt”

I frågan om bäverns vara eller icke vara har Amelia Andersdotter ingen stark åsikt uppger hon. Det hela handlar snarare om att allt ska gå rätt till och medborgarna ska erbjudas en offentlig bebatt.

– Min främsta erfarenhet från yrkespolitiken är att man aldrig ska

underskatta viljan att undvika att ta ansvar för saker, säger hon.

Svar på tal

Kommunfullmäktiges ordförande Rolf Carlsson (S) ger inte mycket för kravet och väljer att kalla ansvarsutkrävandet ”naivt” och som ett resultat av att frågor växer okontrollerat i sociala medier.

– Beslut som tjänstemän tar är beslut som politiker står för, och tar ansvar för. Tjänstemännen är våra delegater, dom har vårt förtroende, säger han.

Kommunfullmäktiges ordförande Rolf Carlsson (s) Foto: Enköpings kommun/svt

Att Enköpings medborgare ska kunna gå till valurnorna med vetskap om hur politikerna står i bäverfrågan ser Rolf Carlsson inte heller som en nödvändighet.

– Det finns ingen politisk agenda bakom det här beslutet och det borde inte avgöra hur personer ska rösta, säger han.

När det kommer till huruvida bävern ska få leva eller dö menar Rolf Carlsson inte att han är rätt person att svara på en sådan sak. Carlsson uppger att han har förtroende för den beredning tjänstemännen gjort i frågan, men menar att medborgarförslaget självklart kommer tas upp i fullmäktige och beredas på samma sätt som alla andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.