Nato krävde på fredagen att talibanerna respekterar evakueringen via Kabuls flygplats. Foto: WAKIL KOHSAR/TT

Afghanska familjer har tagits emot i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har tagit emot två familjer från Afghanistan, vars familjemedlemmar varit anställda vid svenska ambassaden i Kabul.

– De är jättetacksamma och kan inte sätta ord på sin tacksamhet, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Det är två barnfamiljer som sedan ett par dagar tillbaka befinner sig i Uppsala. I båda familjerna finns personer som arbetat vid svenska ambassaden i Kabul, och som därför evakuerats av Sverige.

– Det är en självklarhet för Sverige och för oss att Uppsala tar sitt ansvar och erbjuder en fristad till de här familjerna. En så stor kommun som Uppsala har alla förutsättningar att ta emot dem, säger Mohamad Hassan (L), även förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kvotflyktingarna har tagits emot enligt de avtal som kommunen har med Migrationsverket och staten, och eftersom mottagandet har skett under kort varsel har man utöver bostad även sett till att familjerna har mat för de första dagarna. Familjerna befinner sig nu i sina bostäder i Uppsala.

Kan ta emot fler

– Vår personal mötte dem på Arlanda. De är jättetacksamma över hur vi har hanterat deras mottagande. De kan inte sätta ord på sin tacksamhet, över att de lyckats ta sig ut från Kabul och kommit till Sverige, säger Mohamad Hassan.

– Familjerna har små barn, och de är omtumlade och trötta. De har inte haft med sig något så det är ganska mycket praktiskt just nu med kläder och liknande, säger Ida Bylund Lindman, avdelningschef socialtjänst och ekonomiskt bistånd.

Enligt Mohamad Hassan har Uppsala beredskap att ta emot fler kvotflyktingar, och vid lunchtid på fredagen fick Uppsala en ny förfrågan om ännu en familj som anländer i helgen.

Hittills har Sverige evakuerat runt 1 100 personer från Afghanistan, varav drygt 600 kvotflyktingar.

De flesta av dem har anlänt till Sverige medan vissa befinner sig i transit i antingen Tbilisi eller Islamabad, enligt Försvarsmakten.

Vid lunchtid på fredagen meddelades att den svenska evakueringen från Kabul har avslutats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet