Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Susanne Nylund Skog varför det inte är lika självklart att använda den svenska flaggan vid studenten. Foto: SVT

Experten: Därför har det blivit vanligare med flaggor på studenten

Uppdaterad
Publicerad

Olika länders flaggor har blivit ett givet inslag i studentfirandet de senaste åren. I klippet ger experten Susanne Nylund Skog sin syn på varför det har blivit vanligare.

Internationella flaggor syns allt oftare i samband med studentfirandet. Studenter sveper in sig i sin familjs ursprungslands flagga vid utspringet, flaggar ifrån bilen när de kör runt i stan, eller hänger den vid sidan av sitt studentflak.

Att fenomenet uppstått i samband med studentfirandet beror på att just studenten har blivit en viktig ritual för många i det svenska samhället. Det säger Susanne Nylund Skog, etnolog vid Institutet för språk och folkminnen, och forskare vid Uppsala universitet.

I klippet förklarar hon också varför det inte är lika självklart att använda den svenska flaggan vid studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenten i Uppsala län 2023

Mer i ämnet