Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Isabel, Liya och Saron varför det är viktigt för dem att bära Eritreas flagga på studenten. Foto: SVT

Därför väljer de Eritreas flagga på studenten: ”Vill visa respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att bära andra flaggor än den svenska under studenten. För Liya, Saron och Isabel är det viktigt att uppmärksamma sina föräldrars härkomst från Eritrea.

– De har gjort så mycket för oss och då vill vi hylla dem, säger Saron.

Snart fylls Uppsalas gator av glada studenter. För blivande studenterna Saron, Liya och Isabel, är studentdagen en chans för dem att stolt visa flaggan från deras ursprung.

– Vi vill hylla landet vi kommer ifrån, säger Liya.

– Man vill hylla sina föräldrar, säger Saron.

Att det blivit allt vanligare med internationella flaggor vid studentfirandet har att göra med att studenten som ritual har blivit viktigt för många i det svenska samhället, enligt Susanne Nylund Skog, etnolog vid Institutet för språk och folkminnen, och forskare vid Uppsala universitet.

”Handlar inte om att trycka ner Sverige”

De internationella flaggorna har tidigare väckt diskussion, både politiskt och i sociala medier, men att det skulle finnas någon negativ innebörd att bära andra flaggor än den svenska håller Liya, Saron och Isabel inte med om.

– Det handlar inte om att trycka ner Sverige utan snarare att lyfta upp våra föräldrar, säger Liya.

– Flaggorna är olika ingredienser som man kan använda sig av i den här ritualen för att uttrycka något individuellt, säger Susanne Nylund Skog.

Får inte bära flaggan under utspringet

Om de kunde hade studenterna sprungit ut från sin skola Jensen gymnasium med Eritreas flagga på fredag. Men på grund av restriktioner som skolan gått ut med får studenterna inte ta med flaggor på utspringet. Däremot får familj och vänner vara på plats med flaggor i hand.

– Det känns lite jobbigt, säger Saron.

Grunden till beslutet präglas i att skolan vill förhindra eventuella konflikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenten i Uppsala län 2023

Mer i ämnet