Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Repetitiva rörelser i jobbet kan ge upphov till belastningsskador menar ergonomen Peter Palm. Foto: SVT

Uppsalaergonomen: Så påverkas kroppen av enformig arbetsbelastning

Uppdaterad
Publicerad

Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som ofta arbetar repetitiva rörelser, vilket innebär att kroppen får göra samma enformiga rörelse under en längre period. Det kan enligt ergonomen Peter Palm leda till ökad risk för belastningsskador.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar på att försäljare inom dagligvaruhandeln har mer besvär i rygg, handledar, fingrar och i nacke jämfört med andra yrkesgrupper. Även hantverkare, exempelvis målare, drabbas oftare av arbetsrelaterade skador.

Peter Palm arbetar som ergonom på arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset och han menar att det är bra att belasta kroppen, men om belastningen blir för enformig och för ensidig – det är då som kroppen kan ta skada.

– Man måste jobba med det systematiska arbetsmiljöarbetet, till exempel att det inte är samma person som har samma arbetsuppgifter hela tiden utan att man får en variation i belastningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer