Nina Nordgren har arbetat som kassamedarbetare i 17 år, och hon är positiv till Arbetsmiljöverkets nya projekt. Foto: SVT

Unga riskerar få belastningsskador i tidig ålder – nu ska arbetsmiljön kontrolleras

Uppdaterad
Publicerad

Arbete med ensidiga och repetitiva rörelser kan ge belastningsskador redan i ung ålder. Nu kommer Arbetsmiljöverket inspektera arbetsmiljön för målare och kassapersonal på drygt 500 arbetsplatser i landet. Flera inspektioner kommer genomföras i Uppsala län.

Påfrestande arbetsställningar, enformiga rörelser och tunga lyft är några av de faktorer som ligger bakom en del av de arbetssjukdomar som anmäls, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Därför genomförs nu en riktad inspektionsinsats med fokus på ergonomi med fokus på just kassapersonal och målare.

– Syftet med inspektionerna är att kontrollera så att arbetsgivarna känner till och arbetar med arbetsmiljöfrågorna systematiskt. Vi ser att det är många unga som arbetar inom dessa yrken, säger Heli Aarnipuro, arbetsmiljöinspektör och projektledare vid Arbetsmiljöverket.

De kassamedarbetare som SVT Nyheter Uppsala har pratat med är positiva till satsningen.

– Det är viktigt med ergonomi så att man inte sliter ut sin kropp i förtid, säger Nina Nordgren som själv har arbetat som kassamedarbetare i 17 år.

Mer om projektet i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.