Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Michael Tärnfalk varnade för ett år sedan för oskyldiga offer i gängkonflikter. Hör honom berätta vad han tänker om utvecklingen i klippet. Foto: SVT

Experten har varnat för oskyldiga offer i gängkonflikterna: ”Förfärande utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan varnade han för att fler oskyldiga skulle komma att drabbas av de gängkriminella nätverkens skjutningar. På kort tid har precis just det nu inträffat flera gånger i Uppsala.

– Jag är inte mer optimistisk nu, säger Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet.

Den senaste veckan har Uppsala skakats av flera våldsdåd efter en intern splittring i det kriminella nätverket Foxtrot. På ena sidan står den ”Kurdiska räven” Rawa Majid, och på den andra står en tidigare allierad man som också är en utpekad gängledare.

Två personer har skjutits till döds de senaste dagarna. Först sköts mamman till Rawa Majids tidigare allierade ihjäl i sitt hem i Gränbyområdet, enligt uppgifter till SVT, och tidigt under tisdagsmorgonen sköts en 25-åring ihjäl vid sin bostad i Sala backe, en person som inte hade något med gängkonflikten att göra.

Michael Törnfalk är en av många som har varnat för den här utvecklingen. För ett år sedan satt han i tv och var pessimistisk till utvecklingen. Det har inte blivit bättre sedan dess.

”Fel plats vid fel tillfälle”

– Det är en förfärande utveckling. Rent statistiskt är det väldigt få fall där oskyldiga drabbas men jag tror inte att det övertygar människor att känna sig mer trygga. För risken är ändå att om du befinner dig på fel plats vid fel tillfälle riskerar du att bli skjuten, säger han.

Han menar att våldet blivit mer cyniskt och hänsynslöst och att det riskerar att drabba fler oskyldiga.

– Den här gamla devisen att ”det bara är de som befinner sig i de här miljöerna som blir skadade” – den håller inte längre. Det mesta tyder på att det här kommer fortsätta så kommer fler oskyldiga att skadas eller dödas, säger Michael Tärnfalk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.