En kvinna sköts till döds i östra Uppsala under natten mot 7 september. Därefter har ytterligare två personer avlidit i gängkonflikten som drabbat oskyldiga Uppsalabor. Foto: Mickan Palmqvist/TT

Senaste våldsdåden i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har hittills dödats genom två skjutningar och en sprängning i Uppsala vad som misstänks vara en hämndspiral bland gängkriminella. I centrum för konflikterna finns Rawa Majid, ”Kurdiske räven” – det kriminella nätverket Foxtrots ledare.

Här sammanfattar vi vad som hänt hittills.

  • Natten till den 7 september skjuts en kvinna i 60-årsåldern till döds i Gränbyområdet i östra Uppsala. Enligt källor till SVT är kvinnan mamma till en person som kan kopplas till det kriminella nätverket Foxtrot, och mordet ska vara en hämnd för en skjutning i Istanbul i Turkiet.
  • Sent på lördagsnatten den 9 september beskjuts en lägenhet i stadsdelen Stenhagen i Uppsala. Skotten träffar en bostad där flera personer befann sig, men den egentliga måltavlan ska enligt uppgifter till SVT ha varit Rawa Majids svärmor.
  • Vid 05-tiden på tisdagsmorgonen den 12 september skjuts 23-åriga Mogos Amanuel Tesfemariam till döds i en trappuppgång i Sala backe i Uppsala. Han var inte måltavlan. På adressen är en släkting till Rawa Majid skriven.
  • Under natten till den 13 september inträffade ännu en skottlossning i Stenhagen. Ingen person ska ha skadats. Rawa Majids svärfar är skriven på adressen där skottlossningen inträffade.
  • Senare samma vecka, natten till söndag den 17 september, började det brinna i en skönhetssalong på Kvarngärdet i Uppsala. Salongen drivs av en anhörig till Rawa Majid.
  • Helgen därpå, under natten till söndag den 24 september, beskjuts en lägenhet på Kvarngärdet.
  • Vid 03.45 natten till torsdag den 28 september kom larmet om en kraftig explosion i bostadsområdet Fullerö norr om Uppsala. 24-åriga Soha Saad dog. Hon var granne till huset där en person med gängkopplingar var skriven.
  • Vid klockan 03 natten till onsdag den 4 oktober skjuts det mot en bostad i området Nyby i Uppsala. Ingen skadades.
  • Närmare 200 kilo sprängmedel tas i beslag i Björklinge norr om Uppsala på kvällen den 10 oktober.
  • Under natten mot 12 oktober griper polisen en man i en taxi med 20 kilo sprängmedel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet