En kvinna sköts till döds i östra Uppsala under natten mot 7 september. Därefter har ytterligare två skjutningar inträffat i Uppsala. Foto: Mickan Palmqvist/TT

Senaste våldsdåden i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har hittills dödats genom två skjutningar och en sprängning i Uppsala vad som misstänks vara en hämndspiral bland gängkriminella. I centrum för konflikterna finns Rawa Majid, ”Kurdiske räven” – det kriminella nätverket Foxtrots ledare.

Här sammanfattar vi vad som hänt hittills.

  • Natten till den 7 september skjuts en kvinna i 60-årsåldern till döds i Gränbyområdet i östra Uppsala. Enligt källor till SVT är kvinnan mamma till en person som kan kopplas till det kriminella nätverket Foxtrot, och mordet ska vara en hämnd för en skjutning i Istanbul i Turkiet.
  • Sent på lördagsnatten den 9 september beskjuts en lägenhet i stadsdelen Stenhagen i Uppsala. Skotten träffar en bostad där flera personer befann sig, men den egentliga måltavlan ska enligt uppgifter till SVT ha varit Rawa Majids svärmor.
  • Vid 05-tiden på tisdagsmorgonen den 12 september skjuts en man i 25-årsåldern till döds i en trappuppgång i Sala backe i Uppsala. På adressen är en släkting till Rawa Majid skriven – men den skjutne mannen var inte måltavlan.
  • Under natten till den 13 september inträffade ännu en skottlossning i Stenhagen. Ingen person ska ha skadats. Rawa Majids svärfar är skriven på adressen där skottlossningen inträffade.
  • Senare samma vecka, natten till söndag den 17 september, började det brinna i en skönhetssalong på Kvarngärdet i Uppsala. Salongen drivs av en anhörig till Rawa Majid.
  • Helgen därpå, under natten till söndag den 24 september, beskjuts en lägenhet på Kvarngärdet. Det är inte bekräftat om händelsen har kopplingar till gängkonflikten.
  • Vid 03.45 kom larmet om en kraftig explosion i bostadsområdet Fullerö norr om Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern, som ska ha varit en granne utan gängkoppling, har dött. Två personer har anhållits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkonflikt i Uppsala

Mer i ämnet