Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grannen Susann Stolpe om nattens explosion i Fullerö: ”Hör en kvinna skrika – rysningar går över hela kroppen” Foto: Utryckning Uppsala/Märta Hulth

Kvinna död efter sprängdåd i Fullerö – vittnet Susann: ”Rysningar går över hela kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 25-årsåldern dog och flera grannar fick sina hem förstörda. Kvinnan ska ha varit en granne utan gängkoppling och inte den tilltänkte måltavlan, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Två personer häktades under fredagen efter sprängdådet i Fullerö norr om Uppsala. Under söndagen blev en tredje person häktad.

En kraftig detonation inträffade i Fullerö utanför Uppsala tidigt på torsdagsmorgonen. Larmet kom klockan 03.45.

– Två hus är ordentligt skadade och ytterligare tre hus har skadats, säger Pelle Vamstad, presstalesperson på polisen.

Våldsvåg i Uppsala

Ung kvinna avliden

En kvinna i 25-årsåldern dog i sprängdådet. Vad polisen känner till var hon en granne utan gängkoppling och inte den tilltänkte måltavlan.

Två män, en 33-åring och en 22-åring, häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Männen greps kort efter händelsen men jag vill inte gå in på mer detaljer, säger kammaråklagare Thomas Bälter.

Under söndagen blev en tredje person häktad för inblandning i sprängningen, personen misstänkts på sannolika skäl för medhjälp till mord och medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Åtal ska vara väckt den 26 oktober. Det meddelar Åklagarmyndigheten.

Kan kopplas till Foxtrot-nätverket

Två hus skadades kraftigt i explosionen. På en av adresserna är en person med kopplingar till Foxtrot-nätverket skriven. I januari i år ägde en skottlossning rum riktad mot samma bostad.

– Med tanke på det rådande läget utreder vi eventuella kopplingar till gängkonflikter men jag kan inte säga någonting mer om det just nu, Pelle Vamstad, presstalesperson på polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Karlsson vaktade barnbarnen och vaknade av explosionen i området. Foto: Anders Wiklund/TT/SVT

Bombskyddet gjorde undersökning

Händelsen utreds nu som mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Nationella bombskyddet har genomfört en teknisk undersökning av platsen och försökt säkra spår.

”Här finns människor att prata med och möjlighet att tända ljus och sitta i kapellet”, skriver församlingen på Facebook.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i arbete utanför husen där en sprängladdning detonerat och en kvinna omkommit. Foto: Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet