Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen var på plats i Björklinge i Uppsala på tisdagskvällen. Foto: Utryckning Uppsala

Två personer häktade – nära 200 kilo sprängmedel i beslag

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 200 kilo sprängmedel togs i beslag efter en omfattande polisinsats utanför Uppsala under tisdagskvällen. Två personer häktades under fredagen för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Det var under tisdagen som polisen genomförde en omfattande polisinsats utanför Uppsala, bland annat i området kring Björklinge. I samband med insatsen greps en man och kvinna i 35-årsåldern.

Utöver förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse är de två även misstänkta för grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Bland annat har 200 kilo sprängmedel samt narkotika tagits i beslag. Något som UNT var först med att rapportera.

Våldsvåg i Uppsala

– Det är ett stort beslag av sprängmedel, och vi har i och med detta förhindrat flera potentiella grova våldsbrott och sprängningar, säger Dan Windt, kommenderingschef för den särskilda händelsen i polisregion Mitt.

Kan vara kopplat till våldsvågen

Johan Strömbäck är åklagare i ärendet där det råder förundersökningssekretess. Men han säger att personerna häktats har dömts för brott tidigare, men inte av den här ”kalibern”.

Kan det här misstänkta brottet kopplas till andra händelser i Uppsala?

– Det utreds om det är kopplat till våldsvågen, men det går inte att säga nu, säger Johan Strömbäck.

Häktade under fredagen

Under fredagen häktades mannen och kvinnan som är sambos. Utredningen kommer nu att fortsätta med förhör och tekniska undersökningar.

Johan Strömbäck medverkade i häktningsförhandlingarna med mannen.

– Han motsatte sig inte häktningen och har gjort ganska många medgivanden, säger Johan Strömbäck.

Huset där de här sprängmedlen hittades – har paret en koppling till det?

– Jag kan inte säga för mycket, men de har hanterat det i anslutning till där de bor, säger Johan Strömbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet