Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en avskyvärd metod som får enorma konsekvenser”, säger kriminalteknikern Nils Myhr om det ökade sprängvåldet. Foto: Utryckning Uppsala/Hanna Eklund

Kriminalteknikern om beslaget i Uppsala: Hade kunnat förstöra ett större kvarter

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalteknikern Nils Myhr säger att sprängning som metod har blivit trendigt samtidigt som det får enorma konsekvenser för hela samhället.

– Det kan se ut som en krigsplats mer eller mindre, säger han.

Under tisdagskvällen genomfördes en stor polisinsats i Björklinge. Där beslagtog polisen närmare 200 kilo sprängmedel. Två personer har anhållits misstänkta för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Gissningsvis skulle den mängden göra en ofantlig skada. Det är svårt att svara på men den mängden skulle kunna skada ett större kvarter, säger Nils Myhr.

Våldsvåg i Uppsala

Trenden i gängkonflikter

Han är kriminaltekniker och upplever att det har blivit trendigt att använda sprängmedel i gängkonflikter och han får stöd i statistiken. Ser man på antalet detonationer inom polisregion Mitt, där Uppsala ingår, så har sju olika former av sprängladdningar detonerat till och med september i år. Det är fler detonationer än 2021 och 2022 sammanlagt då antalet anmälda detonationer var sex stycken.

Även antalet anmälningar gällande försök till allmänfarlig ödeläggelse har gått upp. Från att ha varierat mellan 1-2 anmälningar per år mellan 2018-2022 är den siffran uppe i sju hittills i år.

”Ser ut lite som en krigsplats”

Nils Myhr säger att en anledning är att det är så lätt att få tag på.

– Det är speciellt att komma till en sådan här plats, det ser ju ut lite som en krigsplats och det är tack och lov något vi i Sverige är extremt ovana vid, säger Nils Myhr.

I klippet: ”Oroväckande lätt att komma över”, polisen om varför sprängvåldet ökar.

Statistik över sprängningar inom polisregion Mitt

2018

Detonationer: 3

Förberedelse: 10

Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 2

2019

Detonationer: 3

Förberedelse: 7

Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 1

2020

Detonationer: 7

Förberedelse: 8

Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 1

2021

Detonationer: 2

Förberedelse: 6

Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 1

2022

Detonationer: 4

Förberedelse: 17

Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 2

2023

Detonationer: 7

Förberedelse: 6

Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 7

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet