Sprängningen i Gränby har samband med en skjutning i somras, enligt vad SVT erfar. Foto: Utryckning Uppsala

Explosion i Gränby har samband med skjutning

Uppdaterad
Publicerad

Explosionen i Gränby på torsdagsmorgonen har kopplingar till en skjutning i juli. Den gemensamma nämnaren är en man i 20-årsåldern.

I bostaden där detonationen inträffade tidigt på torsdagsmorgonen är en man i 20-årsåldern skriven. Samme man är enligt vad SVT erfar misstänkt för inblandning i skottlossningen vid en bensinmack i Gränby den 20 juli.

Den händelsen rubriceras som mordförsök och skott avlossades mot en bil, men ingen ska ha blivit träffad.

Mannen i 20-årsåldern greps och anhölls som misstänkt för skjutningen – men försattes på fri fot av Uppsala tingsrätt. Åklagare Christer Sammens, som leder den förundersökningen, känner inte till torsdagens explosion när SVT ringer. Men han säger att mannen i 20-årsåldern fortfarande är misstänkt för skottlossningen.

– Min utredning av den händelsen fortsätter och det är klart att vi ska titta på kopplingar, säger Christer Sammens.

Ska förhöras

Polisens presstalesperson Jonas Eronen bekräftar att det finns en person boende på adressen i Gränby där explosionen inträffade som kan ha kopplingar till andra våldsdåd som skett i Gränbyområdet i närtid, men han vill inte specificera det närmare.

Mannen som är skriven på adressen är oskadd och ska förhöras.

– Vi måste kolla upp vissa saker, men de här kopplingarna kan föra utredningen framåt – det finns ju något att utgå ifrån till skillnad från om det hade varit en slumpmässig sprängning.

”Höjd temperatur”

Läget bland de kriminella gängen i Gränby beskrivs som spänt.

– Temperaturen har höjts sedan i början av sommaren. Vi har hyfsad koll på personerna i nätverken men de är samtidigt rörliga och lojaliteterna förändras – så det är svårt att jobba med för oss.

Ser ni sprängningen som en hämnd?

– Någon form av maktutövning är det ju i alla fall, om det handlar om en kriminell konflikt.

Kan man befara att det fortsätter?

– Det vet jag inte, men det finns ingen snabb lösning. Vi får nog ställa in oss på att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

Sprängdådet på torsdagsmorgonen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Se bilderna från natten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.