Flera skadade bilar hittades cirka 50 meter från polishuset. Arkivbild. Foto: TT

Bilexplosion nära polishuset i Uppsala: En man anhållen

Uppdaterad
Publicerad

En explosion har skett i närheten av polishuset i Uppsala sent på måndagskvällen när två poliser var på väg hem, en på cykel och en i bil. Nationella bombskyddet har kallats in. En man i 20-årsåldern är anhållen misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Vid 23-tiden på måndagen hördes en kraftig smäll nära Uppsalas polishus.

– När vi söker i området hittar vi två skadade personbilar. Av allt att döma har explosionen inträffat i dessa. Någonting har utlöst en explosion i den ena och troligen därigenom skadat den andra, säger Daniel Wikdahl.

Explosion vid polishuset

Sedan polisen sökt i området har totalt åtta bilar hittats med skador. Arbetet med att säkerställa området fortsätter under dagen men hittills har inga mer farliga objekt påträffats, enligt polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Skedde nära järnväg

Bilarna hittades cirka 50 meter från polishuset. Mellan platserna går en järnväg.

– Prio ett nu är att säkra området så att det inte finns några andra farliga föremål som kan explodera eller ställa till skada på annat sätt, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Tågtrafiken på den aktuella spårsträckan stängdes av under sökarbetet, men kunde öppna igen vid midnatt efter att polisen konstaterat att man inte hittat något farligt föremål i området.

Trafikverkets tekniker undersöker eventuella skador på utrustning som tillhör järnvägen, enligt polisen.

Bombgrupp inkallad

Nationella bombskyddet har kallats in för att bistå i utredningen av händelsen.

Vid händelsen befann sig flera poliser i närheten av detonationen, men ingen kom till skada. En man i 20-årsåldern är nu anhållen misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Ser ni det som ett hot mot polisen?

– Vi kan inte i nuläget utesluta att det här kan vara ett hot riktat mot polisen med tanke på det som hänt tidigare i veckan, säger Lisa Sannervik presstalesperson för polisen i Uppsala.

Polisen skriver även på sin hemsida att: ”Det finns saker som tyder på att det rör sig om en attack mot polisen.”

Ingen människa ska ha skadats i samband med händelsen.

Polisen i Region Mitt håller på tisdagsförmiddagen presskonferens i polishuset i Uppsala om den grova organiserade brottsligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion vid polishuset

Mer i ämnet