F16 upptäckte de ryska stridsplanen: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kränkte fyra ryska stridsplan det svenska luftrummet. I höjd med Gotland flög planen in över Sverige och motades bort i en jakt som leddes av F16.

– De svarade på våra meddelanden och vände om, men det är klart att vi har befogenhet att ta till vapen som sista utväg, säger Pernilla Undén, chef över Upplands flygflottilj F16 (Ärna) i Uppsala

Det säkerhetspolitiska läget i Sverige påverkas av kriget i Ukraina. På F16 har man ansvar att övervaka det svenska luftrummet. Efter incidenten med de ryska stridsplanen är man extra mycket på sin vakt.

– Med tanke på läget i världen ser vi den här incidenten som mycket allvarlig. Vi utgår ifrån att Ryssland ville skicka någon form av signal, framförallt med tanke på att Sverige ställt sig på Ukrainas sida i kriget, säger Pernilla Undén.

I klippet: Så agerar F16 vid incidentjakter som den i onsdags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.