I vintras hotades 2.000 bostäder att förvandlas till vanliga hyresbostäder. Foto: SVT

Få nya studentbostäder förra året

Uppdaterad
Publicerad

Bara 20 stycken fler blev studentbostäderna i Uppsala mellan 2016 och 2017. Samtidigt fick Uppsalas universitet runt 200 fler helårsstudenter.

I Uppsala kommun fanns under 2017 totalt 11261 studentbostäder, vilket är en ökning med totalt 20 bostäder jämfört med året innan.

Det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Uppsala har bidragit med få nya bostäder

Totalt i landet blev studentbostäderna 2600 fler under perioden.

– Generellt har det varit mycket större fokus på studentbostäder de senaste åren och studentbostadsbyggandet har gått upp en hel del, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Uppsala universitet hade drygt 24 000 helårsstudenter förra året och SLU drygt 3700, en ökning med totalt omkring 200 helårsstudenter jämfört med 2016.

Kan bli 2000 nya studentbostäder

Bostadsbristen för framförallt nya studenter i Uppsala är ett återkommande problem. SVT Uppsala berättade så sent som i höstas om en rapport där Uppsala studentkår uppgav att bostadsbristen var akut.

Det finns byggplaner på nya studentbostäder. Fram till år 2021 planeras byggas närmare 2000 student- och forskarbostäder i Uppsala vid Flogstavallen, Rackarberget, Studentvägen, Kantorn och Rosendal, vilket UNT berättat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.