De allvarligaste fallen handlar om bit- och trafikskador när veterinärerna sammanfattar jul- och nyårshelgerna. Foto: TT

Facit efter jullovet: Många akut sjuka djur

Uppdaterad
Publicerad

Många akuta fall och djur som har ätit fler saker, blivit stressade och skadat varandra. Så sammanfattar Universitetsdjurkliniken i Uppsala helgerna.

– Det har varit intensiva helgdagar med många patienter under i stort sett alla röda dagar, säger Sanna Kreuger, veterinärchef på kliniken.

Förutom de vanligaste fallen med hundar som ätit choklad, som är giftigt för dem, och katter som blivit stressade av resor och mycket folk så har en hel del allvarligt skadade djur kommit in.

– Det är djur som skadat varandra och har bitskador och så har vi haft några patienter med riktigt allvarliga trafikskador, säger Sanna Kreuger.

Djurägare är inte medvetna nog

Antalet patienter på kliniken har varit ungefär lika många som under tidigare jul- och nyårshelger. Sanna Kreuger ser många exempel på djurägare som inte är tillräckligt medvetna om jul- och nyårshelgernas faror.

– De tänker att det är trevliga helgdagar och utgår från att djuren ska tycka samma sak. Men det kan vara en jobbig tid för djuren och vi människor är inte alltid så bra på att sätta oss in i hur djuren upplever helgerna, Sanna Kreuger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.