Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisa Eriksson från fackförbundet Sveriges lärare efterlyser fler vuxna i klassrummen. Foto: SVT

Facket: Vi behöver bli fler vuxna i klassrummen

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio lärare har under det senaste året upplevt hot eller våld på jobbet, enligt en ny rapport. Även lokalt känner man igen den här bilden.

– Det är något man inte ska behöva ha i sin arbetsmiljö eller sin arbetssituation, säger Elisa Erikson, ordförande för Sveriges Lärare Uppsala.

”Det är kaos”, så beskriver en elev på Gränbyskolan i Uppsala hur han upplever miljön i klassrummet.

När lärarna beskriver den typ av hot mot lärare som är vanligast förekommande handlar det om verbala hot där elever skriker könsord och svordomar.

Olika typer av hot och våld

Elisa Erikson berättar att typen av våld varierar beroende på åldersgrupp. När det gäller yngre barn i låg- och mellanstadieåldern så handlar det om fysiskt våld. När det kommer till elever i högstadiet så är det mest verbalt hot men även där kan fysiskt våld förekomma vilket skapar starka avtryck hos lärarna.

– Ju äldre elever desto räddare blir man, säger Elisa Erikson.

Fler lärare i klassrummen

För att kunna skapa en tryggare miljö för lärarna så behövs det framför allt fler lärare, menar facket.

– Vi har väldigt mycket att göra på den fronten, men just nu gör vi en satsning där vi vill få fler vuxna att arbeta runt barnen och ungdomarna, säger Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala.

Lärare efterlyser enligt facket också mer tid till att bygga relationen mellan elever och lärare, något man menar kan förebygga hot och våld.

– Det är jätteviktigt med relationen till eleven. Det är svårt att bygga när läraren har fem minuter mellan lektionerna, säger Elisa Erikson.

I klippet ovan hör du hur det kan låta i skolan.

Anmälningar om våld och hot i skolan

Antalet anmälningar om våld och hot i skolan (förskoleklass och grundskola) i Uppsala län:

2020: 6

2021: 6

2022: 18

2023: 23

2024 (jan – mars): 12

Anmälningarna gäller både våld och hot mot lärare från elever och emellan elever.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.